Sencha čaj je znan po svojih potencialnih koristih za zdravje. Ti vključujejo njegovo sposobnost boja proti kroničnim boleznim, pomoč pri hujšanju, zaščito imunskega sistema, povečanje energije in spodbujanje kognitivne aktivnosti. Sencha čaj je priljubljena oblika zelenega čaja in predstavlja približno 80 odstotkov čaja, proizvedenega na Japonskem.
Sencha čaj je japonski ryokucha (zeleni čaj), ki ga skuhajo s celimi listi rastline Camellia sinensis in daje čaju številne koristi za zdravje in prijeten, pomirjujoč okus. Čaj je rumen in se proizvaja iz zgornjih brstov in listov rastlin čaja. Ima rahlo aromo in grenko-sladek okus. Zeleni čaj je vrsta čaja, ki ni obdelana ali kakor koli predelana. Zato sencha bolje ohranja hranila in učinkovine.
Verjetno ste že slišali tudi za matcha čaj in veste, da je tudi to vrsta zelenega čaja, vendar morda ne veste, kako se sencha in matcha čaja razlikujeta.
Matcha in sencha sta dve vrsti zelenega čaja, ki prihajata iz iste rastlinske vrste, znane kot camellia sinensis, vendar imata dramatično drugačno teksturo. Matcha je fin, živahen zelen prah, ki je bil zmlet s kamenjem, senča pa je ohlapen list, ki je bil parjen in zvit.
Sencha prihaja iz rastlin zelenega čaja, ki so bile pridelane na neposredni sončni svetlobi. Matcha pa prihaja iz rastlin zelenega čaja, ki so pokrite in gojene v senci do obiranja. To poveča količino klorofila v listih in jim da svetlo zeleno barvo. Visoko kakovostna matcha se goji v skoraj popolni temi.
Sencha čaj je narejen iz stebla, poganjka in dveh ali treh odprtih listov rastline zelenega čaja. Ta se nato pari, stisne in posuši. Matcha pa je narejena iz najmlajšega dela rastline – dveh listov na samem vrhu poganjka. Podobno kot sencha, jih parimo, da ohranimo barvo in hranila, vendar stebla in žile skrbno odstranimo, nato pa liste s kamenjem zmeljemo v fin prah.
Zeleni čaj velja za eno najbolj zdravih pijač na svetu. Bogat je z antioksidanti, vključno s polifenoli, L-teaninom, katehini in EGCG, ki naj bi zmanjšali tveganje za nastanek raka. Pomagal naj bi tudi pri hujšanju in izboljšanju delovanja možganov. Matcha naj bi imela več koristi za zdravje v primerjavi s sencho, ker namesto da bi le strgali liste, porabite cel list, ko spijete skodelico matche.
Matcha je ponavadi dražja od sencha čaja zaradi svojega edinstvenega procesa gojenja, vključenih tehnik predelave ter nege in spretnosti, ki jih potrebuje za proizvodnjo. Kakovostno matcho gojijo le v določenih regijah na Japonskem. Najčistejša kakovostna matcha se uporablja za posebne priložnosti in v tradicionalni japonski čajni slovesnosti.
Matcha ima živahno, svetlo zeleno (skoraj neonsko) barvo in ima rahlo sladek, a zemeljski okus. Najbolje jo je pripraviti z metlico iz bambusa v veliki keramični skodelici. Sencho namočimo in ima bolj umirjeno barvo in rahlo grenak priokus.
Vsi pravi čaji vsebujejo kofein, tudi beli in oolong. Zeleni čaj Sencha običajno vsebuje približno 20-30 mg kofeina na skodelico, kar je povprečna količina za zeleni čaj. Odvisno od drugih dejavnikov, kot so metode pridelave, čas nabiranja in predelava, je lahko ta količina nižja ali višja. Na primer, mlajši listi in brsti vsebujejo več kofeina kot starejši zreli listi. Praženje lahko zmanjša količino kofeina v čaju, senčenje pa ga poveča. Zato bo svež nepražen zeleni čaj iz mlajših listov običajno imel višjo raven kofeina.
SLEDI NAS