0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

0.00 0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

ČRNI ČAJ ALI ZELENI ČAJ

Črni čaj VS Zeleni čaj

Črni čaj proti zelenemu čaju: kateri je bolj zdrav?

Čaj imajo radi ljudje po vsem svetu.

Tako zeleni kot črni čaj sta narejena iz listov rastline Camellia sinensis. Ključna razlika med tema dvema je, da je črni čaj oksidiran, zeleni pa ne. Za pripravo črnega čaja se listi najprej zvijejo in nato izpostavijo zraku, da sprožijo proces oksidacije. Ta reakcija povzroči, da listi postanejo temno rjavi in omogočajo, da se okusi okrepijo in okrepijo. Po drugi strani pa se zeleni čaj predela tako, da prepreči oksidacijo in je zato svetlejše barve kot črni čaj.

1. Skupne koristi zelenega in črnega čaja

Medtem ko se zeleni in črni čaj razlikujeta, lahko prineseta enake koristi za zdravje.

Zaščita za vaše srce

Tako zeleni kot črni čaj sta bogata s skupino zaščitnih antioksidantov, imenovanih polifenoli. Natančneje, vsebujejo flavonoide, podskupino polifenolov. Vendar se vrsta in količina flavonoidov, ki jih vsebujeta, razlikujeta. Na primer, zeleni čaj vsebuje veliko večjo količino epigalokatehin-3-galata (EGCG), medtem ko je črni čaj bogat vir teflavinov. Flavonoidi v zelenem in črnem čaju lahko ščitijo vaše srce.

Lahko okrepita delovanje možganov

Zeleni in črni čaj vsebujeta kofein, znan stimulans. Zeleni čaj vsebuje manj kofeina kot črni čaj – približno 35 mg na 230-ml skodelico, v primerjavi s 39–109 mg za isto porcijo črnega čaja. Kofein stimulira vaš živčni sistem. Pomaga tudi pri sproščanju nevrotransmiterjev, ki izboljšujejo razpoloženje, kot sta dopamin in serotonin. Posledično lahko kofein poveča budnost, razpoloženje, budnost.

Zeleni in črni čaj vsebujeta tudi aminokislino L-teanin, ki je v kavi ni. L-teanin naj bi prestopil krvno-možgansko pregrado in sprožil sproščanje zaviralnega nevrotransmiterja v možganih, imenovanega gama-aminomaslena kislina (GABA), ki povzroča sproščeno, a pozorno stanje.

Tako zeleni kot črni čaj sta odlična alternativa kavi za tiste, ki si želijo dviga razpoloženja brez kavnega nemirnega nemira. Hkrati spodbuja tudi sproščanje hormonov za izboljšanje razpoloženja dopamina in serotonina.

Povzetek

Zeleni in črni čaj vsebujeta polifenole, ki imajo močne antioksidativne učinke, kar lahko zmanjša tveganje za bolezni srca. Oba imata tudi kofein za povečanje budnosti in osredotočenosti ter L-teanin, ki sprošča stres in pomirja telo.

2. Zeleni čaj je bogat z močnim antioksidantom EGCG

Zeleni čaj je odličen vir močnega antioksidanta epigalokatehin-3-galata (EGCG). Čeprav zeleni čaj vsebuje druge polifenole, na primer katehin in galno kislino, velja EGCG za najmočnejšega in verjetno odgovornega za številne koristi zelenega čaja za zdravje.

Seznam možnih koristi EGCG v zelenem čaju:

Rak

Študije v epruvetah so pokazale, da lahko EGCG, ki ga vsebuje zeleni čaj zavira razmnoževanje rakavih celic in povzroči smrt rakavih celic.

Alzheimerjeva bolezen

EGCG, ki ga vsebuje zeleni čaj lahko zmanjša škodljive učinke amiloidnih plakov, ki se kopičijo pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.

Proti utrujenosti

Študija je pokazala, da so miši, ki so uživale pijačo, ki vsebuje EGCG, pred izdihom podaljšale čas plavanja v primerjavi z mišmi, ki so pile vodo.

Zaščita jeter

Pokazalo se je, da EGCG zmanjšuje razvoj maščobnih jeter pri miših na prehrani z visoko vsebnostjo maščob.

Protimikrobno

Ta antioksidant lahko poškoduje bakterijske celične stene in lahko celo zmanjša prenos nekaterih virusov.

Pomirjujoče

Lahko sodeluje z receptorji v možganih, da na telo deluje pomirjujoče.

Čeprav je bila večina raziskav o EGCG v zelenem čaju izvedena v študijah na epruvetah ali živalih, ugotovitve dajejo verodostojnost dolgoročnim koristim pitja zelenega čaja.

Povzetek

Zeleni čaj vsebuje EGCG, antioksidant, za katerega so študije v epruvetah in na živalih pokazale, da se lahko bori proti raku in bakterijskim celicam ter zaščiti možgane in jetra.

črni čaj
zeleni čaj

3. Črni čaj vsebuje koristne teflavine

Teaflavini so skupina polifenolov, ki so edinstveni za črni čaj. Nastanejo med oksidacijskim procesom in predstavljajo 3-6% vseh polifenolov v črnem čaju. Teaflavini ponujajo številne koristi za zdravje – vse je povezano z njihovo antioksidativno sposobnostjo. Ti polifenoli lahko zaščitijo maščobne celice pred poškodbami prostih radikalov in lahko podpirajo naravno proizvodnjo antioksidantov v telesu.

Še več, lahko zaščitijo vaše srce in ožilje.

Poleg tega se je pokazalo, da tealavini znatno znižujejo raven holesterola in sladkorja v krvi.

Lahko celo spodbujajo razgradnjo maščob in so bili priporočeni kot potencialna pomoč pri obvladovanju debelosti.

Dejansko imajo lahko teaflavini v črnem čaju enako antioksidativno sposobnost kot polifenoli v zelenem čaju.

Povzetek

Teaflavini so edinstveni za črni čaj. S svojimi antioksidativnimi učinki lahko izboljšajo delovanje krvnih žil in podpirajo izgubo maščobe.

4. Katerega morate piti?

Zeleni in črni čaj ponujata podobne prednosti. Medtem ko se razlikujejo po sestavi polifenolov, lahko dajejo enake ugodne učinke na delovanje krvnih žil.

Večina raziskav kaže, da ima zeleni čaj močnejše antioksidativne lastnosti kot črni čaj, vendar pa je neka študija pokazala, da imata zeleni in črni čaj enako učinkovite antioksidativne sposobnosti.

Čeprav oba vsebujeta kofein, ima črni čaj običajno več – zaradi česar je zelena boljša izbira za ljudi, občutljive na ta stimulans. Poleg tega zeleni čaj vsebuje več L-teanina, aminokisline, ki pomirja in lahko uravnoteži učinke kofeina.

Če pa iščete povečanje kofeina, ki ni tako močno kot kava, bi bil črni čaj lahko odlična izbira za vas.

Ne pozabite, da črni in zeleni čaj vsebujeta tanine, ki se lahko vežejo na minerale in zmanjšajo njihovo absorpcijsko sposobnost. Zato je čaj najbolje zaužiti med obroki.

Povzetek

Zeleni čaj ima lahko nekoliko boljši antioksidativni profil kot črni čaj, vendar je črni čaj najboljši, če želite močnejši kofein.Zeleni in črni čaj imata podobne koristi za zdravje, tudi za srce in možgane.

Čeprav lahko zeleni čaj vsebuje močnejše antioksidante, dokazi ne podpirajo enega čaja nad drugim.

Oba vsebujeta stimulant kofein in L-teanin, ki deluje pomirjujoče.

Skratka, kakorkoli se odločite, črni čaj ali zeleni čaj sta oba odličen dodatek k vaši prehrani.PREBERI SI ŠE…O SENCHA ČAJU

ZELENI ALI ČRNI ČAJ

7 KORISTI ČAJA

BLENDMEUP COFFEE

SLEDI NAS

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Naši izdelki

    Vsi produkti Mnenja
    Copyright © 2023 Vse pravice pridržane